MagNet Labor

szerepekbezarva3

A MagNet Közösségi Ház új rendezvénysorozata MagNet Labor címmel indul útjára 2018 májusában. A MagNet Laborban kinyitjuk a teret a közös gondolkodásnak, a tanulásnak, a véleménycserének, az innovációnak. Hisszük, hogy a tudás, az információ mindenkié, és hogy a közösségnek építő ereje van. Ezért találkozunk mostantól havonta (akár több alkalommal is), a MagNet Közösségi Házban. Ezeken az alkalmakon mindig más témát helyezünk a fókuszba, s olyan előadókat, beszélgetőpartnereket hívunk meg, akik területükön valami újat, mérhetőt, építőt alkottak, olyan véleményformálók, akik nem csak akarnak, de tudnak is mindenki számára újat, érdekeset adni, mutatni.

Szerepekbe zárva – Nő, anya, születés

A MagNet Labor első alkalmával reflektálunk két nagyon fontos májusi eseményre. Anyák napja és Gyereknap között találkozunk, hogy beszélgessünk a nőket érintő olyan kulcskérdésekről, mint a gyerekvállalás és a szülés, illetve az anyai szerepet érintő jelenségekről, kiemelten a gondoskodásról és az azt érintő krízishelyzetekről.

Fő előadóink:
–    Roszik Linda Enid, klinikai szakpszichológus, a Mamakör Terápiás és Oktató Központ egyik alapítója, aktív tagja a Másállapotot a Szülészetben! Mozgalomnak.
–    Réz Anna, filozófus, az ELTE adjunktusa, az Üvegplafon blog és rendezvénysorozat alapítója és a Hogy vagy? beszélgetések ötletgazdája. Filozófusként elsősorban etikával foglalkozik, az Üvegplafon platform és a Hogy vagy? segítségével pedig a nők és férfiak közti társadalmi különbségekről kezdeményez széleskörű párbeszédet.

A MagNet Labor első állomása a „Szerepekbe zárva? – Nő, anya, születés” címmel május 17-én és 18-án várja szeretettel az érdeklődő (nem csak) nőket. Programkezdés 17:00 órakor. Az előadásokra, és egy választott workshopra 1500 Ft a belépő, mely a helyszínen megvásárolható, vagy átutalással előre fizethető. Ha mindekét alkalomra jönnél, akkor 2800 Ft-ért vehetsz részt az eseményen. Online jegyvásárlás: http://tickets.payportal.events/#/magnet-labor
Mivel úgy az előadások, mind a workshopok férőhelye korlátozott, kérjük a jelentkezést az alábbi linken tegyétek meg, egyben megjelölve kívántok-e valamelyik workshopon részt venni.
https://goo.gl/forms/Qgs3EPMYYqsopAtk2

Részletes program:

MÁJUS 17.

ELŐADÁSOK 17:00 ÓRÁTÓL

Roszik Linda Enid: Figyelem, közérdekű! Vagy mégis inkább intim?
Előadásomban azokat a hétköznapi jelenségeket szeretném bemutatni, amiből nyilvánvalóvá válik, hogy hogyan lehet egy gyermek születése egyszerre intim családi pillanat, és bonyolult társadalmi folyamatok leképeződése – és ez a kettő hogyan keveredik egymással.

Lőrincz Katalin: A szülés folyamata egy orvostanhallgató szemével
Szigorló orvosként az elmúlt években belülről láttam azt a folyamatot, ahogyan formálódik a hallgatók szüléssel kapcsolatos látásmódja, szakmaiságuk keretrendszere. Tudomány és gyakorlat – kéz a kézben?

Schmidt Erika: Merre van az előre? Miért kell tenni a szülésért?
Az Emma Egyesület programvezetőjeként több éve kísérem figyelemmel a nők szüléssel kapcsolatos megéléseit, az ellátásban fellelhető különbségeket, szabályozási anomáliákat. Fókuszban a személyes történetek és a szakmák közötti párbeszéd jelentősége.

WORKSHOPOK 18:50 ÓRÁTÓL

Roszik Linda (klinikai szakpszichológus)
Galambos Attila (filozófus, publicista, a BudapesSchool tanulásszervezője)
Tabudöntögető – kezdjük az elején!
Az előadásban elhangzottakra reflektálunk, közösen gondolkodunk.  Milyen személyes elgondolásaink vannak a szülésről? Mekkora jelentőséget tulajdonítunk neki? A beszélgetésre várunk egyrészt bárkit, másrészt olyan érdeklődőket,  aki – Attilához hasonlóan –  még nem szült/nem látott szülést, nőket, férfiakat, aki azt gondolja, hogy még nem, de egyszer talán majd lesz gyereke, és akit érdekel hogy mi igaz abból, hogy a “szülés rémes” illetve “életem legmeghatározóbb élménye”.

Lőrincz Katalin (egészségügyi informatikus menedzser, szigorló orvos)
Garai Mixi (dúla, szülésznő hallgató)
Workshop a számok szerelmeseinek. Hazai és nemzetközi adatok az ellátásról, a szülés menetéről, a finanszírozás kérdéseiről. És mindarról, hogy mindennek milyen következményei vannak egy-egy nő, egy-egy család életére szülészeti ellátásuk során. Izgalmas adatok, meglepő jelenségek a tudományos eredmények és a gyakorlat világából.

Schmidt Erika (Emma Egyesület programvezető)
Csörgő Andrea (perinatális szaktanácsadó, az Emma-vonal szupervízora)
Az egymásra figyelés, a női csoportok jelentősége a szülés, születés világában. Személyes történetek, az egyéni megélések adnak létjogosultságot az Emma Egyesület és az Emma-vonal (anonim információs és lelkisegély vonal a várandósság, szülés, gyermekágy idejére) működésének. Mit tehetünk azzal, ami már megtörtént, mit tanulhatunk belőle? A gyógyulás és a prevenció lehetőségei.

MÁJUS 18.

ELŐADÁSOK 17:00 ÓRÁTÓL

Réz Anna (Üvegplafon blog, Hogy vagy?): A társadalmi anya

Az anya mint gondoskodógép, mint időmilliomos, mint antinő és a nőiség maga – csupa különös, gyakran egymásnak is ellentmondó mítosz és elvárás,  amelyek alapjaiban meghatározzák azoknak a nőknek az életét, akik gyereket nevelnek. Mit jelent az anyaság mint társadalmi szerep?

Csordás Anett (Lépjünk, hogy léphessenek Alapítvány): Különleges anyák kacifántos gyerekekkel

A Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület egy népes, ám a közbeszédben szinte láthatatlan társadalmi csoport ügyét karolja fel: a fogyatékkal élő gyerekeket és családjukat. Csordás Anett előadásában mesél az egyesület tevékenységéről, és arról, miért „nőügy” a sérült gyerekek nevelése.

Gregor Anikó (ELTE TÁTK) – Kováts Eszter (Friedrich Ebert Alapítvány): A gondoskodás válsága Magyarországon

Milyen nehézségekkel és akadályokkal szembesülnek a mindennapok során a magyar nők? A Friedrich Ebert Alapítvány és a Závecz Research 2017 végén készített nagyszabású közös kutatása izgalmas tanulságokkal szolgál mindannyiunk számára.

HOGY VAGY? WORKSHOPOK 18:50 ÓRÁTÓL
Anyaság, gyereknevelés – fókuszban a sérült gyereket nevelő anyák
Facilitátorok: Gulya Fruzsina, Kánya Kinga

Ha választhatnál havi plusz 10 000 Forint vagy napi 7 óra, egybefüggő alvás között, melyiket választanád? Mit reformálnál meg előbb: az egészségügyet vagy a közoktatást? Szabad kapcsolódás és élménymegosztás anyáknak, fókuszban a sérült gyereket nevelő szülőkkel.

Idősgondozás
Facilitátorok: Pándi Borbála, Réz Anna

Tudod, hogy egyszer eljön az a pillanat, amikor felnőtt emberként majd újra segítségre szorulsz. Hogyan lehet erre felkészülni, és kitől várhatsz támogatást? Nagy szeretettel várunk mindenkit, aki gondoskodik vagy gondoskodást igényel, vagy egyszerűen csak szeretne beszélgetni egyet.

Hírlevél feliratkozás

* = szükséges mező

Olvass bele online

Galériáink

galeria_ikon