Az épületről

Az egykori Pallavicini-palota története

pallavicini_kastely_regi_utcafront_ff

Az épület 1883-85 között épült Petschacher Gusztáv tervei szerint a Pallavicini család számára historizáló-neoreneszánsz stílusban. Az Andrássy út Körönd utáni szakaszának egyik legreprezentatívabb épülete.

A Pallavicini Palotát,  Pallavicini Sándor őrgróf építtette. A telket a család 1874-ben a várbeli Sándor-palota tulajdonjogáért kapta cserébe, az utcai bámészkodók főúri palotának vélhették, ám az valójában nem volt más, mint luxusbérház. Csupán eleganciájában, impozáns méreteiben, és lakóiban különbözött az eddig látott bérházaktól. A bérpalota két kapujából, illetve főlépcsőházából nyílóan szintenként egy-egy, összesen tizennégy lakással bírt.

pallavicini_kastely_regi_utcafront_ff_oldalt

pallavicini_kastely_belso_udvar__szobor_ff

 

Pallavicini Sándor diplomata volt, ezért kevés időt töltött a házában, mégis összeköttetései révén előkelő bérlőket szerzett magának. A híres Batthyány és Széchenyi családoknak is laktak itt leszármazottjai. A hatalmas palotában emeletenként mindössze két-két lakás volt, mindegyik egyenként tizennégy szobából állt. Mivel azonban két lépcsőház épült a palotába, ezért minden lépcsőházból csak egy lakás nyílt emeletenként. A palota főhomlokzatával, belső tereivel a genovai, milánói érett cinquecento építészetét idézte fel a tervező, Petschacher Gusztáv.

A második világháborúban súlyosan megsérült az épület, melyet a helyreállítás során kívülről igyekeztek tökéletesen helyreállítani. Az akkori szocializmus miatt azonban a belső teret átalakították, és csökkentették a lakások méretét.

Az épület sokáig irodaházként működött, a Hídépítő Rt. székhelyeként. Ma egy újabb renoválást követően itt foglal helyet a MagNet Bank Zrt. központi fiókja és irodái az épület jobb szárnyában valamint a Magnet Közösségi Ház a bal szárnyban.